Compromís amb l’entorn

Tinc la sort de viure en un entorn rural preciós. Aquesta terra és dura, seca, però el sol hi brilla especialment i el cel té una profunditat que a molts pocs llocs trobareu (no exagero, de veritat, això té a veure amb el clima!). Ah, i hi ha tantes flors al llarg de l’any que crec que no me n’aprendré mai els noms!

La natura i el medi ambient són temes que sempre m’han preocupat. No estic en contra de la tecnologia i el desenvolupament, ni molt menys, però crec profundament en el consum racional i responsable. I què té a veure això amb Sóc una troca? Doncs amb que em baso en una gestió meticulosa i molt estudiada de tots els passos del meu treball.

Les llanes que utilitzo són escollides sobretot per la seva qualitat i al mateix temps per la seva sostenibilitat. Totes provenen d’explotacions responsables, sense maltractament animal (res de mulesing!). A més, el tractament superwash que rep la llana amb la que treballo compleix amb les estrictes normatives europees de tractament d’aigües residuals.

Els productes que utilitzo per rentar la llana tant abans com després de tenyir-la són ecològics.

Els meus tints són ecològics i lliures de metalls pesants. A més, compleixen amb les normes GOTS (Global Organic Textile Standard) i OEKO-TEX. Les tècniques que faig servir per tenyir fan que no quedin restes de color a l’aigua, de manera que no hi ha residus contaminants. Això també fa que l’aigua es pugui reutilitzar moltes vegades abans no s’hagi d’abocar al clavegueram.

Per a que el color s’adhereixi a la llana l’aigua ha de tenir un pH concret, que aconsegueixo afegint-hi additius de grau alimentari (no agressius per a humans, animals i plantes). Un cop acabat tot el procés, el pH es neutralitza per a no provocar desequilibris en el medi aquàtic.

Les etiquetes estan fetes amb paper reciclat provinent d’una paperera valenciana. La impressió la faig jo mateixa fent servir mitjans locals.

Com que vivim una mica lluny de tot arreu, per tal de reduir desplaçaments vaig a correus un màxim de dos dies a la setmana. Els paquets contenen el mínim possible de plàstic (el faig servir biodegradable!), i estic en recerca contínua de materials adequats per tal de reduir la petja ecològica dels enviaments.